Missie van Partner in Balans

Het online programma Partner in Balans is voor iedereen die een naaste is van iemand met (jong) dementie of de ziekte van Parkinson. Een naaste kan hierdoor te maken krijgen met onzekerheid, veranderingen, en moeilijke situaties. Door de langdurige zorg bestaat er een risico op overbelasting voor deze naasten. Het is daarom van groot belang om tijdig om te leren gaan met de veranderingen in het dagelijkse leven. Partner in Balans helpt bij het omgaan met veranderingen, om de zorg langer vol te houden en om meer te kunnen genieten.

Wij willen ervoor zorgen dat Partner in Balans beschikbaar is voor iedere naaste die daar behoefte aan heeft. Ons doel is om Partner in Balans geschikt te maken voor meerdere doelgroepen, en om het programma mee te laten reizen door alle fasen van het mantelzorg traject.

Alzheimer Centrum LimburgMaastricht UMCMaastricht Universityilionx

Onze geschiedenis

Het programma Partner in Balans is ontwikkeld in samenwerking met de doelgroep, zorgprofessionals, experts, en onderzoekers. Iedere collectie wordt wetenschappelijke geëvalueerd onder mantelzorgers en betrokken coaches. Naar aanleiding van de evaluatie wordt het programma verbeterd of aangepast. Met trots mogen we zeggen dat Partner in Balans is opgenomen in de databank erkende interventies van Vilans.

Er zijn verschillende wetenschappelijke peer-reviewed publicaties verschenen over Partner in Balans. Zo zijn er o.a. publicaties omtrent de behoeften van de doelgroep, de ontwikkeling en evaluatie van de verschillende collecties en de effectiviteit en implementatie van het programma in zijn geheel. Indien u interesse heeft om (een van) deze wetenschappelijke artikelen te ontvangen kunt u deze gratis opvragen

Neem contact met ons op

2012

Start ontwikkeling Partner in Balans

Middels de kennis opgedaan uit de literatuur en door focusgroep interviews met mantelzorgers en interviews met professionals werd de eerste inhoud en vorm van Partner in Balans ontwikkeld.

2014

Eerste resultaten aangetoond in pilotstudie

Op basis van de ervaringen van mantelzorgers en professionals werd het programma aangepast om de gebruikersvriendelijkheid te vergroten.

Bekijk resultaten

2016

Effecten aangetoond in effectiviteitsstudie

Een grote groep mantelzorgers die het programma Partner in Balans gevolgd hebben is in een grootschalige studie vergeleken met mantelzorgers die de reguliere zorg kregen aangeboden. Zo hebben we de effecten van Partner in Balans wetenschappelijk aan kunnen tonen.

Download documenten

2017

Winst medische inspirator prijs

De Medische Inspirator is een aanmoedingsprijs voor de samenwerking tussen onderzoekers en patiënten of andere eindgebruikers, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers. In 2017 is deze prijs gewonnen door Partner in Balans!

Lees meer

2020

Collectie Parkinson klaar voor gebruik

In samenwerking met mantelzorgers, zorgprofessionals en onderzoekers is er een collectie ontwikkelt voor mantelzorgers van mensen met de ziekte van Parkinson. Na een succesvolle pilot-studie is deze collectie nu klaar voor gebruik.

2020

Collectie jong dementie klaar voor gebruik

Binnen het UNICITY project zijn er twee collecties ontwikkeld voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie: één collectie is gericht op partners, en één collectie is gericht op andere naasten (kinderen, broers, zussen, etc.). Deze collecties zijn na een succesvolle pilot-studie beschikbaar.

2021

Erkenning door Vilans

Partner in Balans is erkend met ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’ door de erkenningscommissie ‘Langdurende ouderenzorg’ van Vilans en staat nu in hun databank met erkende interventies.

Lees meer

2021

Collectie frontotemporale dementie klaar voor gebruik

Partner in Balans heeft een specifieke collectie voor mantelzorgers van mensen met frontotemporale dementie. Modules zijn afgestemd op de behoeften van deze mantelzorgers. Een succesvolle pilot-studie heeft ervoor gezorgd dat ook deze collectie nu beschikbaar is.

Ons team

Ons team

Het PiB team bestaat uit professionals in de zorg en onderzoekers van de Universiteit Maastricht, allen met hun eigen expertise en specialisatie. Het team werkt nauw samen met aanbieders in de zorg om te waarborgen dat Partner in Balans terecht komt bij de mensen waar het voor bedoeld is.

In samenwerking met:
Europeans Huntingon's Disease NetworkUnicityParkinsonisme VerenigingZonMwAlzheimer NederlandHersenstichting

Hoe kan ik deelnemen aan Partner in Balans?

De online cursus wordt momenteel door diverse zorgorganisaties aangeboden. Wilt u weten of uw zorgorganisatie Partner in Balans al aanbiedt? Neem dan contact met ons op via het formulier.